måndag 5 maj 2014

Undret av R.J. Palacio

August är tio år. Han älskar Star Wars är väldigt smart och älskar sin familj. Han är en väldigt positiv och glad människa. August har fram tills nu hemskolats av sin mamma. Men nu är det dags för honom att börja skolan. Om han vill. Han får helt välja själv. Men till slut bestämmer han sig för att det nog är dags. Men det är inget lätt val och han vet att det kommer att bli tufft.

August föddes med ett gravt missbildat ansikte. Han är van vid att folk stirrar och pekar. Hans ansikte ser helt annorlunda ut än andras. Han blir kallad missfoster och alla möjliga elaka saker. Ändå är August en glad kille. Han säger och tänker massor av kloka saker. Som
 "Jag känner mig vanlig. Inuti.
Den enda anledningen till att jag inte är vanlig är att ingen annan tycker att jag är det."
 
Nu när han ska börja skolan börjar han undra hur folk kommer att reagera. Kommer han att få några vänner? Hur ska de förstå att han är precis lika vanlig som de? Bara att han ser annorlunda ut.
 
Boken är berättad ur flera personers persepektiv. Till exempel August själv, hans bästa vän, hans storasyster. På så vis får vi följa historien om August inte bara från hans eget perspektiv utan även människor i hans närhet och hur det påverkar alla på olika sätt. Boken och den viktiga berättelsen blir ännu djupare.

Det här är en varm bok. Fylld med humor och en positiv anda. Trots de svårigheter August ställs inför så tar han livet med en klackspark. Ibland är det nästan värre för andra än för han själv. Även om det ibland självklart blir väldigt jobbigt för en tioårig kille som August.

Det är en tjock bok men ändå lättläst. Den är så gripande att den blir svår att lägga ifrån sig. Jag fällde flera tårar under bokens gång. Passar väldigt bra som högläsning. Inte bara i en klass utan även hemma för hela familjen.

En viktig bok. En bok att prata om. Den påminner oss om hur beroende vi är av andra människor, av varandra. För att utvecklas och bli bättre människor. Vi är så sköra. Och i slutändan spelar vårt yttre verkligen ingen roll. Det är det som finns på insidan som spelar någon roll. Det är där man får se vem personen verkligen är.

En mycket mycket bra bok! Läs den!!
En sån där bok jag måste köpa till min bokhylla och läsa igen.
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar