onsdag 21 maj 2014

När Kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka

Vad? Året är 1942. Platsen är Kalifornien.
På postkontorets dörr står en kallelse där det står att alla japaner ska flyttas. Över en natt har alla japaner blivit fiender i det land där många har bott så länge, trots att de är amerikaner egentligen.

En kvinna läser kallelsen och går hem för att packa. Hennes man har tagits bort för förhör en natt, i morgonrock och tofflor. TIllsammans med sina barn åker de till Utah. I Utah finns öken, taggtråd, baracker och många många fler japaner. Ett interneringsläger.

Jag? En bok i ett litet format, kort. Men tänk så mycket som kan rymmas i en liten bok. Boken får mig direkt att tänka på "hotellet i hörnet av bittertoch ljuv". Läs om den här. Den utspelar sig i samma tid men på annan plats och även där skickas dem till interneringsläger.
Tänk så hemskt. Helt plötsligt blir du en fiende och dina grannar vill inte veta av dig, och när du kommer tillbaka är det som om ingenting har hänt.
 
Och? Det här är Julie Otsukas andra bok. Den första, Vi kom över havet, kan du läsa om här. Också den i litet format. Eller egentligen är det hennes andra bok pch denna är den första. Men i svensk översättning har de kommit tvärtom.


 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar