måndag 26 maj 2014

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn

Lovisa går i åttan. Hon har knappt några vänner och i skolan börjar det gå snabbt utför. Hennes hjärna funkar bara inte längre när hon försöker plugga. Och allt är mammas fel.

Hon ligger där i gästrummet och bara ylar och sover, går omkring i morgonrock hela dagarna. Hon har flippat ut helt. Överansträngd säger pappa, hon behöver bara vila.

Men Lovisa kan inte tänka på nåt annat. Varför kan hon inte bara vara som förut. Även om hon jobbade hela tiden var det i alla fall bättre än det här. Det enda som hjälper Lovisa lite är Ricky. Idol-vinnaren Ricky och hans musik.

Lovisa lyssnar så ofta hon kan på hans texter och djupet. Hon fantiserar om att det en gång på nåt sätt ska bli dom. Han är hennes enda vän känns det som. Hon vet inte hur hon hade orkat utan Ricky.

I ett försök att rädda spanskabetyget så erbjuder sig Simon, grannen, att hjälpa till med att plugga. Han som är så töntig.

En bok om ett viktigt ämne. Att ha en sjuk förälder. En mamma med utmattningsdepression, som är utbränd helt enkelt. Det är allt vanligare idag och säkerligen så finns det ungdomar i samma situation som Lovisa.

Hur beter man sig med alla känslor och all oro man har inombords? Vad gör man när huvet inte gör som man vill? Och när pappa inte heller klarar av att ta allt ansvar.

Tänk vilken insikt en bok kan ge. Det kan vara lättare att ta till sig det i en bok, som egentligen handlar om någon annan än en själv men i samma situation.

Boken har ett allvar men är inte särskilt tung. Utan det finns en nyans av hopp och förtröstan att allt ska bli bra till slut.

Och bara titeln är ju klockren. Lånad av Jakob Hellman ur hans låt Vackert väder. En fantastiskt bra låt. Och hela det albumet är väl värt att lyssna på med kloka texter. Självklart blev jag lockad av titeln eftersom jag lyssnar och gillar just den skivan.

Just den meningen förklarar precis hur Lovisa känner sig. Ibland vill man helt enkelt inte gå in och hem hur dåligt väder det än är. För hemma är det ännu värre.


Läs även andra bloggares åsikter om ,Länk till adlibris
Provläs boken på bokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar