måndag 28 oktober 2013

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen


En av årets bästa böcker!!

Bart är en optimist. Han ser nästan alltid livet från den ljusa sidan. Och det kan vara ganska svårt om man har en vardag som Bart. Han och hans mamma lever på socialbidrag och bor i en skitig trappuppgång där det ligger trasiga knarksprutor. Inte nog med det så dricker hans mamma. Ofta och alldeles för mycket. Inte heller vet han vem hans pappa är. Han tränar boxning fast han egentligen inte vill. Han kan inte ens slå. Så Bart behöver verkligen sin egen optimism.

Det han vill mest av allt är att sjunga. Inte vilken sång som helst utan opera. Men han klarar inte av att sjunga inför folk. Enda gången det låter bra är när han stängt in sig på toan och sjunger för sig själv. Så fort han ska sjunga för någon spricker rösten och det låter inte alls bra.

I skolan är det ingen som vet hur hans liv hemma ser ut. Han är inte särskilt populär i skolan men inte heller längst ner på stegen. Men så träffar han Ada. Hon får reda på hans hemliga liv hemma. Och egentligen gör det kanske inte så mycket för Bart. Tills hela skolan också får veta. Ada är inte så bra på att hålla hemligheter.

Bart försöker varje dag se det positiva i livet. Även om det ibland är svårt.

Denna bok...läs den! Ha den som högläsning för dina barn. Läs den själv.
Missa inte denna bok.

Det finns otroligt mycket att prata om och fundera kring. Bart är en härlig pojke med en nästan odödlig positiv attityd som gör att han klarar av många olika situationer som dyker upp.
Den går snabbt att läsa då man blir så tagen av berättelsen att man inte vill lägga den ifrån sig.

Detta är en bok som verkligen berör, i alla fall mig.
Boken är bra redan från början. Men från elfte kapitlet, två tredjedelar in i boken blir den riktigt riktigt bra. En bladvändare. En bok jag vill ge bort som högläsningsbok till en förälder.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar