tisdag 15 oktober 2013

Carbon diaries 2015: Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd


Laura bor i London. Hennes liv har previs förändrats väldigt stort.
Storbritannien är först med att testa koldioxidransonering. Om det funkar ska resten av världen följa efter.

Varje person får ett ransoneringskort med max 200 poäng per månad. Från detta kort dras den mängd du använder när du lagar mat, sitter vid datorn, reser, duschar, ja allt du gör. Om du överskrider dina poäng för en månad så får det konsekvenser. Och när du närmar dig slutet av dina sammanlagda poäng för året...ja då sitter du där i mörkret.

Lauras familj är inte riktigt redo för detta. Hennes syster vill resa och hennes mamma älskar sin SAAB. Men allt måste skäras ner på rejält. Och resa ja det finns inte ens på världskartan att ha råd med koldioxidpoäng till det. En svart marknad börjar där man kan få tag på mer poäng.

Naturkatastrofer kommer allt närmre London. I övriga Europa är det översvämmningar varvat med torka och snöstormar. Stormar som slår ut elnät och vattenförsörjningen. Storbritannien importerar det mesta av sin el och får problem när resten av Europa inte har el så det räcker att dela med sig av.
Även London får sin del av naturkatastrofer.

Det är en mycket aktuell bok. Man får sig en tankeväckare och börjar fundera över sina livsval. Tänk om det skulle bli något liknande? Snart?
Om vi fortsätter som vi gör vart kommer vi då att hamna?

Boken är skriven i dagboksform och därmed inte tung att läsa trots sina 334 sidor. Efter ungefär halva boken blir det en riktig bladvändare och spänningen trappas upp ett steg.

Och det handlar inte bara om miljö och katastrofer. Utan även lite om relationer i familjen, vänskap, kärlek och skola.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar