fredag 11 oktober 2013

En flytt, en låst dörr och knappar till ögon

Coraline av Neil Gaiman

Coraline har precis flyttat till ett stort hus på en mindre ort med sina föräldrar. Hennes föräldrar skriver båda två åt en trädgårdstidning och jobbar väldigt mycket. De har inte alls tid med Coraline. I frustrationen säger hennes pappa åt henne att räkna dörrar och fönster eller nåt. I brist på annat att göra så tar Coraline papper och penna och går runt i huset.

I ett av rummen hittar hon en märklig dörr. Den är intapetserad och låst. Efter mycket tjat letar mamma till slut reda på nyckeln och låser upp dörren. Men bakom den finns bara en tegelvägg.

När Coraline sover den natten vaknar hon av ett ljud. Det är en mus som verkar vilja att hon ska följa efter. Hon vaknar till och följer efter musen fram till dörren med tegelväggen bakom. Men nu är det något bakom dörren. Hon tvekar men följer sedan gången som leder till en annan dörr.

När hon kommer genom den andra dörren hamnar hon i ett rum som ser nästan precis likadant ut som där hon just var. Först tror Coraline att hon inte kommit någonstans men när hon tittar lite närmre är allt nästan lite bättre än i hennes hus även om det ser nästan likadant ut. 

I det här andra huset träffar hon sina andra föräldrar. De är snällare och har mer tid. Den andra mamman står i köket och lagar mat och sjunger. Det gör hon aldrig annars. En liten konstig sak är att dom har knappar som ögon.

Hon går och lägger sig i det andra huset och när hon vaknar så vaknar hon i sitt gamla rum. Coraline vet inte om det är på riktigt eller om hon drömmer. När hon dagen efter tittar bakom dörren finns där bara en tegelvägg.

Med i boken finns också en docka som ser precis ut som Coraline. Kläder och allt.
Och en nybliven nästan vän vars mormor tappat bort sin syster i det stora huset som Coraline bor.


En mycket spännande bok som också finns som film.
Det är svårt att sluta läsa.
Neil Gaiman är en fantastisk författare som även skriver för vuxna.
 

 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, adlibris
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar