fredag 25 april 2014

Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen

Nanna och Fride bor i en bunker tillsammans med sin pappa. Bunkern ligger under ett hus ute på en ö. Det finns ingen annan där. De har gömt sig där, från en sjukdom som härjar ovanför jorden. Den har dödat nästan allt liv. Först växterna, sen djuren och till slut började människorna också dö. Nästan allt är dött. Så de gömde sig för att överleva, inte smittas. Ingen av de har varit utanför i friska luften på flera flera år.

Nanna och Fride börjar bli less på att alltid vara i bunkern. Fride var bara en bebis och minns knappt något alls från livet utanför. 

Men så en dag blir pappa sjuk. Han börjar hosta gult slem. På nåt sätt har han blivit smittad. Han behöver medicin. För det finns en medicin, men den var svår att tillverka och räckte inte till alla människor. Men finns det någon medicin kvar? Nanna och Fride måste bege sig in till staden för att söka efter medicin och mat, för konserverna är snart slut. 

Finns det mer människor där ute och är de farliga? Nanna och Fride får upptäcka världen utanför. En värld som Nanna inte känner igen, en värld som Fride upptäcker för första gången. Finns det något liv kvar?

Denna bok får mig direkt att tänka på "the Road" av Corman McCarthy. En post-apocalyptisk berättelse om en far och son som vandrar genom en värld där det mesta har blivit förstört.
Som om hösten kom på sommaren är nästan som en barnversion av "the Road".

Den är otroligt bra. Den är spännande men inte så där läskigt spännande. Därför tycker jag gott att man kan läsa den i årskurs 5 kanske till och med årskurs 4 om man är en van läsare. Den är relativt tjock, 280 sidor, men berättelsen flyter på väldigt bra. Den känns inte alls tung att läsa. Trots allt det tunga så finns det hopp i boken. Dialogerna är väldigt givande och för boken framåt.

Jag tyckte verkligen mycket bra om denna bok! Men då älskade jag ju the Road också. Ett bra tips för dem som gillar lite post-apocalysm. Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till adlibris 
Provläs boken på bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar