fredag 6 december 2013

Toro! Toro! av Michael Morpurgo


Antonito berättar en berättelse för sitt barnbarn. En historia om när han var liten.
Antonito växte upp i södra Spanien på en gård. Hans pappa födde upp tjurar som ska vara med i tjurfäktningarna. En natt föds en tjur vars mamma dör och Antonito får hjälpa till att ta hand om den här tjuren.
Antonito blir väldigt förtjust i tjuren Paco, men när den blir äldre får han inte längre hälsa på den. Han får inte fästa sig vid Paco, han ska vara med och tjurfäktas.
Till en början visste han inte vad som hände när tjurarne var med i tjurfäktningen. Han trodde att det var en dans. Men när han får se vad som verkligen händer måste han rädda Paco från sitt öde! Han försöker komma på en plan. Samtidigt härjar ett inbördeskrig i Spanien. En morgon hör han stridsflygplanen. På väg mot hans by, hans hem.

En kapitelbok. Antonito berättar historien i jag-form så det blir lätt att ta till sig berättelsen. Man får snabbt en känsla av historian.

Innehållet kan vara rätt hemskt och brutalt. I boken är han 6 år men jag skulle nog tipsa om boken som en högläsningsbok, för de lägre åldrarna. Medan de som är lite äldre kanske skulle kunna läsa den själv. Just på grund av kriget.

Boken berättar om sådant som vi inte alls är vana vid i Sverige. En inblick i en annan kutlur med tjurfäktningen. Med inblick i historia och krig.

Den var spännande. En bra bok som inte är alltför lång.


 
Läs även andra bloggares åsikter om

Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar