onsdag 18 december 2013

Den sovande guden och Koppen som försvann

Det här är en bok som har två böcker i en. När man läst färdig den ena vänder man på boken och då är det en annan historia från det andra hållet.
Båda handlar om koppar på ett eller annat sätt.

Martin Widmark och Helena Willis har skrivit den här i samarbete med två kinesiska kollegor. Helena har tidigare illustrerat Martins böcker.
I det här samarbetet skriver Martin den ena berättelsen och Gong Yanling har illustretat. Den andra berättelsen har Cao Wenxuan skrivit och Helena Willis illustrerat.
Jag kan tänka mig att Cao och Gong jobbar tillsammans i Kina.
Precis som Helena och Martin.

Det är intressant att se hur olika känsla bilder kan ge till texten beroende på illustratör.

Den sovande Guden av Martin Widmark

Flodguden tappade en gång sin bägare i floden och bägaren försvann. När detta hände blev det mörkt och människorna fick det svårt. Flodguden somnade och sover fortfarande och hans tre barn vill inte att han ska bli störd så det vaktar så att ingen ska väcka honom. En dag hittar Lea och Sami bägaren. Efter att ha hört historien bestämmer de sig för att leta rätt på flodguden som sover så att han kan göra det lättare och ljusare för människorna igen.

Koppen som försvann av Cao Wenxuan

Familjen har en tekanna med fyra vackra koppar till. 
Den lilla flickan säger att det är en mamma och hennes fyra barn. Hon leker med tekannan och muggen varje dag och de dricker te ofta ur kopparna.
En dag har de druckit te med några vänner ute i trädgården. Pappa går in och när han kommer tillbaka är en av kopparna borta.
Tekannan och kopparna börjar bete sig underligt och fylls med vatten. De gråter över att lillasyster är borta. Den lilla flickan letar överallt för att hitta koppen som försvann.

 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar