fredag 13 december 2013

Tom och den Blå fågeln av Susanna Nissinen


Tom har precis tvingats flytta till Stockholm. Hans föräldrar har fått nya jobb och han tycker synd om sig själv som inte får bo kvar på gården med kossor och djuren. Demonstrativt vägrar han att klä sig i någon annat än ladgårdskläder. Han känner sig ensam och lite vilsen i storstan.

En dag på tunnelbanan ser han dock något som förändrar hela hans tillvaro. Det ser ut som en tomte och det verkar som att det bara är Tom som ser den! Men han får klart för sig att det inte alls är en tomte utan en vätt. Han blir vän med Beleby och upptäcker allt eftersom att det finns ännu fler väsen runt i kring dem. Varelser som han verkar se men ingen annan.

Till en början är Tom mest glad över att få ha en vän. Men så märker han att han börjar bli förföljd och att alla vill ha honom till något. De är mörkögda och bleka och skrämmande. Men va vill de honom? Han hamnar mitt emellan ett uråldrigt gräl där båda parterna vill använda Tom till sin fördel. Och Tom som bara vill rädda sin vän från att vara fast i underjorden. Det kanske inte alltid är så bra att se saker som andra inte ser.

En mycket spännande debutbok, en urban fantasy som utspelar sig i Stockholm.

Jag läste ett inlägg som Susanna Nissinen skrivit på bonniercarlsens debutantblogg. Där berättar hon hur hon bröt ihop när hon blivit refuserad två gånger samma dag med två olika manus. Hon fick rådet av sin bästa vän att antingen så slutar du att skriva eller så lär du dig att skriva bättre. Ett bra råd. Och uppenbarligen lärde hon sig att skriva bättre. Det gäller att inte ge upp helt enkelt!
Läs hela inlägget här.

Texten är bra och den känns välskriven. Däremot tycker jag att kapitlen är alldeles för långa. Det blir långt mellan möjligheterna att stanna till i läsningen på ett bra ställe.


Historien avslutas på egen hand men det känns upplagt för en fortsättning. En fortsättning jag gärna vill läsa.

 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus


Länk till adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar