måndag 23 december 2013

Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn


Oscar är en helt vanlig kille. Han har ett vanligt namn, är mittemellan-lång, mittemellan-smart och ja helt normal tycker han själv. Men det är bara han som är normal i hans familj. Hans föräldrar är de mest pinsamma personer man kan tänka sig. Tycker i alla fall Oskar.

Hans pappa älskar att sjunga, helst opera. Han bygger gitarrer men ville egentligen bli operasångare men kom inte in på operaskolan. Istället sjunger han ofta. Helst där det är bra akustik. Som i den stora stentrappan i skolan till exempel så att hela skolan hör. Suck.

Mamma hon jobbar som frisör men älskar att dansa. Inte bara en dans utan alla danser, vals, bugg, salsa ja allt du kan tänka dig. Och hon dansar nästan alltid när det är musik. Som på discot när hon är med och ska vakta. När nån slår igång en hiphop låt början hon göra några danssteg så att alla ser. Och det är kanske inte den dansstil hon är bäst på. Suck.

Oscar förstår inte varför de inte kan vara mer normala, som han själv. En kväll när det går ut och äter på en kinarestaurang står Oscar och tittar på fiskarna i det stora akvariet. En tjej kommer fram och frågar om han vill ha en lyckokaka. En sån där med en lapp i. På hans lapp står det "uttala din högsta önskan så blir den sann". Just då ser Oscar sin mamma bjuda upp pappa till dans, inne på restaurangen. Han vill sjunka genom jorden. Han tittar på sin lapp och tänker att, tja varför inte?!
Men han tänker inte riktigt efter vad han säger. Istället för att säga "jag önskar mina föräldrar var mindre pinsamma" så säger han "jag önskar att jag och mina föräldrar var mer lika".

Nästa dag på skolan märker han att det är något som är fel. Allt han säger och gör blir helt fel. Det är han som är pinsam...

Kerstin Lundberg Hahn försöker skriva i en ny genre. Och det går alldeles utmärkt för henne. Idén är superrolig och Kerstin skriver ju som vanligt mycket bra.

Boken är fylld av pinsamma situationer och såna där händelser som man fantiserar om när man fantiserar om det värsta. Kan en person verkligen ha så otur? Men roligt blir det.

Barnen kommer nog verkligen att uppskatta den här boken. Varför inte läsa den högt och skratta tillsammans?

En bok om livets viktigaste saker: vänskap, kärlek och kakor.


 
Läs även andra bloggares åsikter omProvläs boken på bokus
Länk till adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar