fredag 15 november 2013

Rosas buss av Fabrizio Silei


Ben har åkt på en utflykt med sin morfar till ett museum. Där står en gammal buss och Ben förstår inte varför de har åkt hit för att titta på den.

Men så börjar morfar berätta om hur det var när han var yngre. Hur det var att vara svart i USA. En tid när rasism var en del av vardagen och accepterat bland de flesta vita. Hur de blev slagna och isolerade i samhället.

Den här berättelsen handlar dock främst om Rosa. Morfar berättar hur hon en dag sa ifrån på samma buss som han åkte. Hon vägrade att flytta på sig för att de vita skulle få sitta. Och detta förändrade hela historiens gång. De svarta slutade att åka i protest när hon blev tilldelad böter. Och detta blev startblocket för hela USAs medborgarrättsrörelse.

Den här boken ges ut av Alvina förlag. Till flera av deras böcker finns det arbetshandledningar att använda sig av i arbetet i skolor till exempel. De flesta är gratis.
Till just den här boken finns det ingen handledning än men tanken är att det ska komma en till våren. Så håll utkik. 

En mycket bra bok som tar upp en viktig och fantastisk händelse. Bilderna är mycket vackra och texten lätt att ta till sig.
En utmärkt bok att läsa i klassen som högläsning och på så sätt prata med eleverna om den här tiden och händelsen.

Längst bak i boken finns en liten faktarukta om Rosa Parks och även lite mer detaljer kring hur det var i USA under apartheid.

Det är svårt att fatta att det inte alls är så länge sen. Mina föräldrar levde under den här tiden. Se vart vi har kommit idag, säkerligen mycket tack vara Rosas envishet och mod. En makalös kvinna! Det behövs fler som henne i världen.Läs även andra bloggares åsikter om


Länkar till bokus, adlibris
Länk till Alvina förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar