fredag 22 november 2013

Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund


Ellas föräldrar har länge letat efter ett sommarställe. Till slut hittar de ett som verkar perfekt! Nu ska de alltså måsta vara där på helgerna. Huset ser ut som vilket hus som helst. Rött med vita knutar. Men Ella får en känsla av det är något som inte är som andra hus.

Asta, den gamla damen som sålt huset, berättar för Ella att ibland så byter tavlorna plats och hyllor ramlar ner. Sånt där helt vanligt spök. Ella vet inte vad hon ska tro. Förrns all hyllor som de borrat upp första helgen har rasat ner nästa gång de kommer dit. Och sen är det den där tavlan. Tavlan med en flicka på. Det känns som att hon följer henne med blicken hela tiden.

Till vardags bor familjen i storstan. Och Ella går i sexan. Hon lär känna Dylan som går i åttan. När de stöter på varandra första gången tror Ella att hon aldrig mer kommer prata med honom när han får veta att hon bara går i sexan. Men hon har fel. Istället blir de vänner. Dylan har det inte så lätt hemma. Han blir ibland slagen och hans mamma är alkoholist. Ella vet inte riktigt vad hon ska säga.


Rebecka Åhlunds debutbok. En bra sådan. Hon skriver väldigt bra och det flyter på.
Det är två huvudlinjer i boken. Huset de köpt och allt spännande, mystiskt och spöklikt som händer där. Och sedan vardagslivet med hennes kompisar och där hon lär känna Dylan.

Hon har på ett mycket effektivt sätt beskrivet hur det är att nästan gå på högstadiet men ändå inte riktigt. Skoldofterna, vänskaperna, fienderna.
Det är inte en lång bok. Ändå har hon fångar mycket miljö och känsla.

Även om det är två huvudspår så fungerar de bra ihop.
Ella verkar vara en mogen tolvåring. Dylan vill man bara krama om. Folkas, grannen vid sommarstället, är en mysig rar gubbe man vill bjuda på fika.

Det enda jag vill klaga lite på är slutet...
Det slutar så tvärt att man blir besviken.
Jag vill veta mer om vad som händer med Dylan och flickan på tavlan.Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs på bokus
Länk till adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar