tisdag 16 juli 2013

Gilla hata horan

Gilla hata horan av Johanna Nilsson

Johanna Nilsson är en ungdomsförfattare som jag tycker bra om. Hon skriver på ett lättbegripligt sätt och om ämnen som är ungdomars vardag.

Den här boken har hon skrivit genom ett samarbete med Pocketförlaget och Friends.

Jag måste börja med att säga att boken var mycket välskriven. Man kunde inte sluta läsa det flöt på så bra. En mycket mycket bra bok men med ett väldigt jobbigt tema.
Mobbning. Ingen lätt variant av mobbning heller, om det nu finns sådant.
För mig var boken tung att läsa. Dels för att jag själv varit med om mobbning. men framförallt när man tänker att detta är säkerligen vardag för många ungdomar. I och med sociala nätverk och internet har mobbningen gått från att ske i skolan till att ske dygnet runt, även i hemmet. Det är fruktansvärt! Jag blir upprörd och väldigt berörd av denna bok. Vilket nog också är tanken!

Mycket bra att Johanna Nilsson skriver en sådan här bok. Använd den i skolan för att tala om mobbning. Vart går gränsen? Är det okej att ge igen med samma metod? Hur snabbt sprider sig rykten egentligen?
Det finns lärarhandledning till boken att hämta gratis på Friends hemsida. http://friends.se/gillahatahoran

Boken då:

Jonna och Gloria är 15 år. De är bästisar, inte direkt populära men inte heller mobbade. Båda är boknördar. Men inte 100% nörd då Jonna sportar och Gloria håller på med musik.
Robin är coolaste killen på skolan. Alla tjejer är kär i honom. Gloria också, men inte Jonna.
Gloria vill absolut ha Robins uppmärksamhet! Bli vän med honom på Facebook.
Men för att få bli det vill Robin att hon ska skicka bilder på hennes bröst. Jonna blir upprörd när hon får höra det men Gloria har redan skickat.

Efter att ha lussat för lärarna sent på kvällen blir det en efterfest hos en av killarna i 9B. Där dricks det öl och vin och det blir dans. Robin han dansar både med Jonna och Gloria. Gloria är helt lyrisk och bryr sig inte om att Robin tafsar lite. Men Jonna går därifrån när han tafsar. Men nåt hände efter hon hade gått. Dagen efter svarar inte Gloria. Jonna går in på Facebook. Där har det startats en grupp "hata horan" och klasskompisar uppmanas att gilla gruppen. Gloria blir mobbad och kallad hora i skolan, bloggen, facebook, chat. Robin har lagt ut bilderna så alla har sett. På festen tvingade han Gloria att suga av honom. Med klasskompisar som stod och såg på, filmade.

Men det Robin inte anade händer. Någon ger igen med samma metod. Hotar honom, kallar honom hora. Nu finns det två facebookgrupper, "hata horan" och "hata horan 2".

Det hela eskalerar och blir bara värre och värre...

Jag blir upprörd bara av att skriva om boken. Mitt hjärta brister att människor, ungdomar beter sig på det här viset. Tycker att det inte är fel, kränker varandra. Vad har hänt med vår medmänsklighet, vår medkänsla?

Jag var tvungen att läsa den i omgångar. Det blev för jobbigt.
Men läs den! Bli upprörd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar