tisdag 4 mars 2014

Lite ihop av Johanna Lindbäck


Efter sommarlovet så har saker och ting förändrats. De har börjat sexan. Majken tycker att Tessan, hennes bästa vän, helt plötsligt bara vill prata om killar. Hon fattar inte alltid vad de menar och Tessan verkar inte alls vilja prata med henne om det. Istället pratar hon med Belinda, som de egentligen inte alls gillat.

Helt plötsligt är Majken inte alls cool. Hon spelar fiol och vill inte alls prata om eller med killar särskilt mycket. Men så träffar hon Ivan en dag när hon väntar på Izzy, hennes fiollärare. Ivan spelar gitarr och är ny i skolan. Inte så att Majken blir kär men hon kommer på en plan.

En plan för att kanske få bli lite inne i gänget igen. En plan att visa att hon visst kan prata både med och om killar. Allt för att Tessan ska vilja vara som bästa vänner igen. Majken kommer dock på planen mitt i natten och när hon redan berättat om den för Ivan så verkar det inte längre som en så smart idé. Det där med att låtsas vara "lite ihop" när man inte ens vet vad man ska göra eller prata med om när man är ihop...

Johanna Lindbäck har skrivit många böcker för ungdomar. Det är hennes första bok för den lite yngre målgruppen. 9-12 år. Den är skriven på hennes vanliga sätt med ungdomars språk. Det är ett speciellt språk. Men det funkar bra och gör boken trovärdig. Och som vanligt skriver hon med lokal anknytning till Norrland, framförallt Umeå. Alltid lika roligt!

En bok som beskriver hur det kan vara att börja sexan. Börja bli kär eller inte kär, eller kanske det där mellantinget då man inte riktigt vet. Om vänskap och hur även den förändras när man helt plötsligt befinner sig på olika faser...

Vi har ett projekt med denna i tre årskurs femmor. Ska bli intressant att höra vad de tycker om boken.

Visst vet ni förresten att Johanna Lindbäck är vår nästa läsambassadör?!
Kolla in hemsidan...här.

 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokusadlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar