tisdag 14 maj 2013

Underverk

Underverk av Brian Selznick

Brian Selznick är en författare som skriver fantastiska böcker.
Tidigare har han skrivit En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret som också blivit film. Hugo Cabret är en tjock bok varvad med härliga blyertsteckningar.

Även Underverk är en bok som varvats med bilder.
I Hugo Cabret för bilderna historien vidare som en del av berättelsen. 
I Underverk däremot så för bilderna en egen historia. Det är också en tjock bok men en snabbläst sådan. Det är några sidor luftig text och sedan några sidor med fina teckningar.

I boken får vi följa två olika berättelser. Den ena som är i text handlar om Ben som är döv på ena örat. Hans historia börjar i Minnesota och året är 1977. Hans mamma dör och han bor hos sin släkt. En dag smyger han hem till hans gamla hus och där hittar han en bok som heter Underverk. Han upptäcker något underligt och bestämmer sig för att försöka ta reda på vem hans pappa är och hitta honom.

Den andra historien vi får följa är enbart i bilder. Den handlar om Rose som också hon är döv. Hennes historia börjar år 1927. Hon rymmer till sin bror som jobbar i New York City.

Under större delen av boken varvas berättelserna. Men trots ett mellanrum på 50 år knyts dessa historier ihop.

En mycket bra bok. Snabbläst trots sin tjocklek.
Härliga bilder och det är fantastiskt hur han lyckas förmedla så många känslor i bara bild. Man förstår tidigt att Rose är döv trots att hennes berättelse är bara i bilder.

Jag hoppas att Selznick kommer att skriva fler böcker i samma stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar