fredag 24 maj 2013

Den gamle mannen och valen

Den gamle mannen och valen av Stian Hole

Cornelius bor långt uppe i norr tillsammans med sin katt. Han bor där fjället möter havet. Hans bror Halvor bor på udden på andra sidan. Men bröderna är inte vänner. Det var många år sedan de sist pratade med varandra.

Cornelius har det bra i sitt lilla hus. Han går längs strandkanten och städar upp och tar med sig saker som spolats i land. På sommaren odlar han en solros och plockar lite bär i sin trädgård. Men han saknar sin bror. Han saknar att spela shack med honom.

En dag på sin strandvandring träffar Cornelius på en val som är strandad. Han försöker i flera dagar och gör allt han kan för att hjälpa valen ner tillbaka till vattnet. Men han orkar inte. Till slut ringer han sin bror och ber om hjälp. Även de får försöka i flera dagar och man blir lite orolig att dom inte ska kunna rädda valen i tid!

En mysig bilderbok. Bilderna skapar en fantastisk känsla till berättelsen och det finns mycket att titta på. Bilderna är lite "vuxna". Men jag tror ändå att de tilltalar barnen med många saker att titta på.
Det är rätt mycket text på varje uppslag men det är skrivet i ett tempo som gör att man vill läsa långsamt och ta in. Även om bilderna kan kännas lite för vuxna är texten väl anpassad för barn.

Bara framsidan är mycket tilltalande och jag blev tvungen att läsa boken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar