fredag 31 oktober 2014

Eleanor och Park av Rainbow Rowell

Det är 1980-tal i Nebraska i USA.Park är halvasiat och hans föräldrar äskar varandra och bor i de mer välbärgade kvarteren. Han älskar punk, går oftast klädd i svarta t-shirts och hörlurar, och älskar serietidningar. Han håller en låg profil på skolan och håller sig borta från trubbel.
 
Eleanor är ny i stan. Hon är inte den smalaste av tjejer, har lustiga klädkombinationer och bångstyrigt eldrött hår. Med andra ord så sticker hon ut, mycket! Hennes familjesituation kaotisk med en styvfar som misshandlar framförallt hennes mamma och de bor trångt och utan pengar. Hon har inte ens en egen tandborste.
 
En dag kliver Eleanor på bussen. Alla ser henne. Det är omöjligt att missa henne. Hon börjar gå mot en sittplats men det är tydligt att hon inte får sitta där. Allt eftersom tar hon sig längre bak men är inte välkommen någonstans. Park förbarmar sig och lämnar plats åt henne bredvid sin. Men hoppas innerligt att hon inte ska prata med honom. Det gör hon inte. Inte heller nästa dag eller nästa.
 
Efter ett tag märker Park att hon läser hans serier över axeln. En dag låter han henne låna hem en serietidning och nästa dag har han med sig flera stycken. Fortfarande har de inte sagt ett ord till varandra. Men så en dag vågar Park. De pratar lite musik och han lånar ut både freestyle och kassettband. En vänskap har sakta börjat växa fram. Och det dröjer inte länge förrän de inte kan tänka på något annat än varandra och bussresan till och från skolan. Den lilla stund de har tillsammans.
 
En kärlek växer fram mellan dem. Så stark och passionerad, de är helt säkra på att det är den äkta kärleken. Den där första kärleken när det känns som man att har inget att förlora. Men på samma gång allt att förlora.
 
Som i vilken relation som helst är det inte alltid en dans på röda rosor. Park skäms ibland för Eleanor och att hon klär sig så annorlunda, önskar att hon kunde ändra sig lite. Men samtidigt inser han eftersom att det ju är Eleanor som hon är som han älskar. Eleanor berättar inte mycket om sig själv, vill inte berätta om sin familj och hur svårt det är att överhuvudtaget leva ett normalt liv utåt sett. De kommer från helt olika familjeförhållanden.

 Boken är helt uppslukande och oerhört svår att lägga ifrån sig. Trots en tid och miljö som man inte känner igen sig idag är den intressant och lätt att hänga med i. Boken växlar ofta mellan Eleanor och Park och man kommer de båda nära inpå skinnet känns det som.

Karaktärerna är så väl skrivna att man känner det som att man är med på bussen. Man vill vara med och se hur relationen mellan dem förändras. Man vill lära känna dem och krama om Eleanor när det är svårt eller dunka Park i ryggen när han står upp för henne.

En kärlekshistoria. Men också en bok med mer innehåll än bara kärlek. Klass, tillhörighet, fattigdom, misshandel och lojalitet.
 


Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar