måndag 7 juli 2014

Historien om Leon : Schindlers yngste arbetare av Leon Leyson

Det tog många år innan Leon Leyson överhuvudtaget ville prata om sina upplevelser. Men efter många år och efter filmen Schindler's List så började han berätta för en journalist. som resulterat i en bok.

När Leon var tio år invaderada tyskarna Polen och livet skulle aldrig vara sig likt igen. Hans familj flyttades till gettot i Krakow och hans pappa fick jobb på Oskar Schindler's fabrik. Efter några år lyckades även hans familj få jobb på fabriken. Och det var nog detta som gjorde att så många i hans familj lyckades överleva kriget.

Leon var den yngste någonsin som jobbade åt Schindler. Men han överlevde både arbetet och koncentrationsläger. Han berättar från sina egna minnen. Sin bild av Oskar Schindler. Han som räddade många judars liv trots att han bar nazistuniform.

Biografier blir ofta gripande just för att det är någon som berättar om sitt liv och sina minnen. Denna är helt klart just det. Den blir extra fängslande och stark för att det inte är en påhittad historia utan verkliga händelser.

Detta är en sorglig, gripande och bra biografi. Skriven på ett enkelt språk som barn och ungdomar lätt kan förstå. En mycket bra bok att använda i skolan om andra världskriget och även hemma som kan föra samtalen vidare om hur det var och hur man tänkte om judarna och så vidare.

Inte bara en bok för barn och unga utan likväl för vuxna. Jag upphör aldrig att förvånas och förfäras över hur det var under andra världskriget. Det går inte att föreställa sig människohatet som spreds som en skogsbrand. Men tänk att det mitt i allt detta fanns människor som trotsade stormakterna.

 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar