tisdag 16 oktober 2012

Tjuvarnas stad

"Tjuvarnas stad" av David Benioff
 
 Lånade tre böcker på biblioteket för någon vecka sedan. Det visade sig att alla handlade om ungefär samma sak. Eller i alla fall utspelade sig udner samma tid, andra världskriget.

Denna bok handlar om...att stjäla ägg.

En sjuttonårig grabb, Lev, stjäl från en tysk fallskärmssoldat som dött av kylan. Han blir dock fångad i flykten och hamnar i en cell i tron att han kommer dö morgonen därpå.
I cellen träffar han på Kolja, en desertör från Ryska armén, som också väntar på sin död. En komiker, som inte verkar rädd för någonting. Eller är han bara för dum för att vara rädd?

Förvånansvärt nog överlever de morgonen och får en andra chans av översten. Han behöver ägg, ett dussin, till dotterns bröllopstårta. Och i krigstider är inte detta det lättaste att komma över. Inte ens om man har pengar. Men de får fem dagar på sig. Lyckas de för de överleva.

Boken är alltså en jakt på ägg. En jakt som för dem ut från staden, Leningrad, och sätter dem i alla möjliga situationer. Oftast just sådana som man undrar hur de någonsin ska kunna ta sig ut ur.

De träffar på alla möjliga människor, mer hjälpsamma en del, andra mindre. Kommer de att lyckas?

I början en mindre spännande bok men ju längre ut från staden de kommer desto mer svårigheter sätts de i. Och spänningen stiger. Väldigt fängslande efter cirka halva boken och svår att lägga ifrån sig.
Två människor som fått samma öde, att göra allt de kan för att försöka överleva. Ett öde som binder dem samman till vänner.

I början en helt okej bok, men efter halva en fängslande bok.
Som helhet en lagom bra bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar