måndag 29 oktober 2012

Tills vi kommer hem

"Tills vi kommer hem" av Lynn Austin
 Jag gillar historiska böcker. Till exempel Olov Svedelids En dufva i Stockholm. Hela den serien är fantastisk och blev ledsen att den tog slut. 

Tills vi kommer hem handlar om tre svenska flickor som emigrerar till USA.
Deras föräldrar har dött och dom har bara varandra.

Elin, den äldsta, vill skydda sina systrar från deras morbror. Och försöker komma på en lösning som ska ge dem en tryggare tillvaro. Att åka till deras andre morbror i Chicago verkar som det enda alternativet.

Kerstin, mellansystern, vill inte alls åka bort från byn. Hon har sin kärlek där även om den inte verkar vara lika besvarad från andra sidan.

Sofia, yngsta, vill inte heller åka, bort från det som är deras hem, deras liv.

Dom börjar ändå denna resa, tillsammans. Med drömmar om nya möjligheter, ett nytt liv. Och vilket äventyr det blir. Inte bara den långa resan utan även när de väl landar i USA.

Allt blir inte som dom tänkt sig. Men det behöver inte betyda att det blir sämre, bara annorlunda. Och visst blir det helt annorlunda från det bekanta livet i Sverige.

En bok om syskonskap, kärlek, vänskap, framtid, drömmar och förändringar.

En fängslande bok. Det är inte bara en resa til USA utan även en resa inombords för systrarna. Det händer mycket och boken tar svängar hit och dit. Vilket jag tyckte om. Den blev mindre förutsägbar.

Inte särskilt avancerat skriven. Utan en lättläst bok som tar en tillbaka i tiden.

 

1 kommentar: