tisdag 1 november 2011

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

"Hotellet i hörnet av bitter och ljuv" av Jamie Ford

Denna bok läste jag nästan bara för titelns skull. Är det inte en vacker titel? Det får mig direkt att drömma mig bort. Att fundera över livet och hur det verkligen är både bittert och ljuvt på samma gång.

Den utspelar sig både på 1940-talet samt 1980-talet i de internationella kvaretern i Seattle, USA. Henry råkar befinna sig vid hotell Panama precis då det har gjorts en stor upptäckt i källaren. Behörigheter till många japaner har hittats bevarade och gömda. Detta rör upp många minnen hos Henry. Som han aldrig berättat om till sin son.

Man får följa Henry som barn när han bodde i de kinesiska kvarteren och fick bära en knapp "jag är kines" för att inte förväxlas som japan. Japanerna förs till olika läger på grund av kriget och hur man såg på japanerna, även om de är andra generations invandrare.

Henry går i en vit skola. Där träffar han en japansk flicka en dag som heter Keiko. Nästan omedelbart blir de bästa vänner och snart är känslorna ett faktum. Inte ens deras föräldrar kan skilja kärleksparet. Men kriget gör att de skiljs åt. Hoppet lever att kriget ska ta slut och att de ska en dag återförenas.

Det är en fängslande historia. Inte bara för den gripande och samtidigt sorgliga kärlekshistorien. Jamie Ford lyckas verkligen fånga en känsla av hur det kan ha varit i dessa internationella kvarter under andra världskriget.

En mycket välskriven bok som fångar läsaren. Jag väntar med spänning på att han ska släppa ut ytterligare en roman då detta är hans debut.

1 kommentar:

  1. Vacker titel, vackert omslag, vackert innehåll.

    SvaraRadera